O solani Ramova

Osnovana je 2011. godine u gradu Makarskoj, a pilot proizvodnja je pokrenuta 2012. godine u mjestu Krvavica. Solana Ramova je vjetrosolana - zbog inovativnog sustava bazena, povećan je utjecaj vjetra na proizvodnju soli.

Solana Ramova u Krvavici se sastoji od 12 proizvodnih jedinica, svaka od kojih je sastavljena od dva paralelno povezana bazena. Ukupna površina bazena za kristalizaciju iznosi 144 m2.

Proizvodni ciklus Solane Ramova traje cijelu godinu. Ljetna kristalizacija je omogućena velikom količinom ugušćene mase, dobivene tijekom ostatka godine.

bazeni

Sustav paralelnih bazena

Zahvaljujući sustavu paralelnih bazena proizvodnja je proširena na cijelu godinu. Za vrijeme hladnijih mjeseci, kad temperatura zraka nije pogodna za kristalizaciju cvijeta soli, na solani traje proces ugušćivanja morske mase - salamure. U slučaju kiše ili nevremena, ugušćena masa se prebacuje u donje bazene, dok gornji bazen služi kao zaštita od oborina.
Također, postoji mogućnost sakupljanja kišnice iz gornjih bazena.

bazeni

Manipulacija otopinom

U sustavu vjetrosolane, gornji su bazeni duboki deset centimetara, što omogućuje lakšu manipulaciju stupnja ugušćenosti salamure. Manja količina otopine se brže zagrije, te se solni cvijet brže kristalizira i svakodnevno sakuplja. Svakodnevno branje solnog cvijeta osigurava maksimalnu kvalitetu kristala.
Vrlo je važno sakupiti solni cvijet netom nakon kristalizacije, ako kristal solnog cvijeta ostane u salamuri, počinje se iz kristala otapati magnezij, umjesto kojeg se veže natrijev klorid. Što duže taj proces traje, sastav konačnog proizvoda više nalikuje na običnu kuhinjsku sol.

bazeni

Morsko ulje i terapeutske soli

Osim solnog cvijeta, u sustavu vjetrosolane se proizvodi i tzv. morsko ulje. Morsko ulje su tekući minerali mora koji služe za njegu kože, te ishranu organizma mineralima mora - magnezijem, kalcijem i kalijem. Morsko se ulje dobija prirodnim procesom isparavanja mora. Nakon kristalizacije solnog cvijeta, te vađenja terapeutskih soli (nusproizvod, teške soli koje nisu namjenjene konzumaciji), u sustavu ostaje tekućina uljaste konzistencije, koja u sebi zadržava velike količine tekućih minerala mora.
Nije namjenjeno konzumaciji.